26 Mart 2008 Çarşamba

DİŞ FIRÇALAMA

Küçük ve fazla sert olmayan bir diş fırçası kullanınız. Renkli-kokulu macunlar ve süslü diş fırçaları olayı cazip hale getirebilir. Yemek sonrası ve yatmadan önce en uygun zamanlardır.
Kendini aynada görebilmesi için çocuğunuzu bir tabureye çıkartınız. Aynaya bakarak gülümserken dişlerinizi ona gösteriniz ve dişlerini göstermesini söyleyiniz.
İŞLEM BASAMAKLARI:
Çocuğunuzun elini tutup birlikte musluğu açınız. Sol eline diş macununu almasını sağlayınız. Diğer eliyle diş macununun kapağını açtırınız, musluğun kenarına koydurunuz. Çocuğunuzun elini tutarak diş fırçasını alınız ve ıslatınız. Macunu diş fırçasına sıkmasını sağlayınız. Lavabonun kenarına macunu bıraktırınız. Elinden sıkıca kavrayarak dairesel hareketlerle, önce dişlerin ön yüzeylerini, sonra arka taraflarını olacak şekilde yukarıdan aşağıya doğru fırçalatınız. Diş fırçasını suyun altında çalkalatıp bıraktırınız. Avucunuzun içine alarak (veya bardakla) ağzına su alıp çalkalamasını sağlayınız. Diş macunu kapatıp kaldırmasını sağlayınız. Ellerini kurulatınız. Son basamağa kadar (11.basamak) faaliyeti birlikte yapıp, son basamakta ellerinizi çekerek onun yapmasını söyleyiniz. Başarabilirse yine baştan 10. basamağa kadar faaliyeti birlikte yapınız. Son iki basamağı (10. ve 11.) ona yapmasını söyleyiniz.
Yine başarabilirse sıra ile başa doğru yardımları azaltarak geliniz. Her basamağı başarıyorsa bir önceki basamağa geçiniz. Gerekirse dirseğinden tutup yönlendiriniz. Dişlerini yıkamasını söyleyerek faaliyeti yaptırınız ve ödüllendiriniz.

Hiç yorum yok: