26 Mart 2008 Çarşamba

PALANDÖKEN




Erzurum ili Türkiye'nin en yüksek ve soğuk illerinden biridir. Sert kara iklimi hüküm sürer. Erzurum neredeyse yılın 5 ayı karlarla örtülüdür. Palandöken dağı normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Erzurum'da hakim rüzgar yönü güney ve batı yönlerindedir.
Palandöken, Erzurum ilinde bulunan 3185 m. yüksekliğindeki tektonik tipte bir dağımızdır. Palandöken dağı Doğu Batı yönünde uzanır. Palandöken dağı 1950 m. yükseklikteki Erzurum'un 10 km. kadar güneyinde yer alan zirvesiyle çevredeki en yüksek dağdır.
Palandöken'de kış turizmi için kapsamlı bir proje olan Erzurum-Palandöken Kış sporları ve Turizm Master Planı çalışması yapılmış ve Palandöken'in kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Palandöken dağı dağcılık sporu açısından da dik parkurları ve sert kış şartlarında ilgi çekmektedir. Palandöken dağında jandarma 24 saat görev yamaktadır. Palandöken dağının Büyükejder olarak adlandırılan zirvesine Palandöken Kayak Merkezinden geçilerek ulaşılabildiği gibi, Palandöken dağının güney yamacında bulunan Başköy'den de ulaşılmaktadır. Palandöken dağının zirvesinde bir kafeterya bulunmaktadır

Hiç yorum yok: